Endüstriden gelseler de robotlar artık günümüzde çamaşırhanelerde, çiftliklerde, tarlalarda kullanılırken şimdi de fırın ve pastanelerde görev almaya başlıyor. Artan dünya nüfusuyla birlikte daha yüksek seviyelere ulaşan gıda israfına karşı güçlerini birleştiren Japon otomasyon devi FANUC, fırın üreticisi WIESHEU ve perakende uzmanı Wanzl, otomatik iş birlikçi robot Bakisto’yu geliştirdi. Fırınların yer aldığı süpermarket ve pastane gibi yerlerde pişirme sürecine daha yüksek düzeyde güvenilirlik getiren Bakisto, verimliliği sayesinde de gıda israfını azaltıyor.
Bakisto ile çalışanların üstündeki iş yükü hafifliyor
Kalifiye işçi sıkıntısının giderek yükselmesinin imalat sektörü dışında da robotlara olan ilgiyi artırdığını vurgulayan FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, “Robotlar bugüne kadar iş adımlarını manuel olarak gerçekleştirme geleneğinin olduğu perakende veya ticaret gibi sektörlerde gözle görülür bir rahatlama sağladı. Geliştirdiğimiz Bakisto da bu anlamda fırıncılık ortamına dahil edilmesiyle birlikte daha cazip çalışma saatleri de dahil olmak üzere çalışanlara birçok açıdan fayda sağlayacak. Uygun şekilde programlandığı takdirde sabahın erken saatlerinde kendi başına pişirmeye başlayarak çalışanların daha uzun süre uyumasına olanak tanıyıp onların gün içindeki verim ve motivasyonunu da yükseltecek” dedi.
Bakisto, gıda israfını yapay zekaya sahip sistemiyle önlüyor
Geliştirilen cobotun verimlilik dışında gıda israfıyla mücadelede de işletmelere yardımcı olduğuna dikkat çeken Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: “Bakisto, yapay zeka kullanarak gün içinde ne kadar ekmek, kruvasan ve hamur işinin talep göreceğini hesaplıyor, ardından unlu mamulleri hazırlıyor ve doğru zamanda fırından çıkarıyor. Birbirine bağlı üç sistemden oluşan Bakisto, yapay zeka sayesinde geçmiş verilere ve mevcut stoklara dayanarak, unlu mamuller için günlük miktar gereksinimlerini ve talebi karşılamak için en yoğun pişirme işleminin ne zaman yapılması gerektiğini tahmin ediyor. Bu bilgiler sisteme girildikten sonra cobot, dondurulmuş unlu mamullerle yüklü fırın tepsilerini soğutma ünitesinden alıyor ve önceden ısıtılmış fırının önünde raylar üzerinde ilerleyen taşıma arabasına itiyor. TrayMotion yükleme sistemi ise pişirme işleminin başlayabilmesi için yüklü tepsileri içeri çekiyor. Pişirme işleminden sonra sistem, fırın tepsilerini yan tarafa hareket eden taşıma arabasına geri iterek fırınlanmış ürünlerin soğumasını sağlarken sonraki üretim için de yer açıyor. Cobot daha sonra BakeOff’un önceden tanımlanmış bölmelerini bitmiş ve soğutulmuş unlu mamullerle dolduruyor. Yapay zeka kısmı da yeni verilerin aktarılması sürecini sürekli olarak optimize ediyor.”