FIRINCILAR Odası Başkanı Murat Ülger, Antalya’da 400 tane kaçak fırın olduğunu söyledi. 2007 yılında ekmek fırını açmak için kanunda değişiklik yapılarak kriterler getirildiğini söyleyen Başkan Ülger, yasa var ama uygulama yok. Aradan geçen 16 yılda binaların altına açılan kaçak ve ruhsatsız fırınlar hem binalar için risk oluşturuyor hem de haksız rekabete neden oluyorlar” ifadelerini kullandı.
ÖZEL YAPI GEREKTİRİYOR
Apartman altındaki fırınların depremde binaların yıkılmasındaki önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Murat Ülger, “ Fırınlar yapısı gereği çevresine yüksek sıcaklık yaydıkları için beton ve demirlere etkileri oluyor. Fırınların beton ve demire etkilerine dair ilgili meslek odaları ve bilim insanları bu konuda açıklamalarda bulunuyor. Fırınları denetlemekle görevli kurumlar maalesef görmezden gelip, ilgilenmiyorlar. Fırın, hamam, düğün salonları gibi özel yapı gerektiren işletmeler için 2007 yılında kanun çıkarıldı. Kanun ve yönetmeliğe baktığımızda fırınların apartmanların altlarında olmayacağı açıkça belirtiliyor. Biz kendimize yeni bir bina yaptık. Kanun yürürlüğe girmeden buna uygun bina inşa ettik. Ekmek fırınların hangi şartlarda açılması ve işletilmesine dair yükümler kanunda açıkça yazsa da bizlerin dışında buna uyan yok. Bu durum göz yumuluyor. Bu şartları sağlanamayan fırınların ruhsat alması da mümkün değil” dedi.
400 TANE RUHSATSIZ FIRIN VAR
Antalya’da 400’e yakın ruhsatsız fırın olduğunu söyleyen Başkan Ülger, “Ruhsatsız fırınların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. 250 tanesi kesin olarak tespit ettik. 150 tanesiyle ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bu 400’e yakın ekmek fırını işleten yere baktığımızda fırın ruhsatı alamadıkları için kuru pasta, simit unlu mamul satıcısı veya kafe işletmesi gibi ürünler üzerinden ruhsat alınıyor fakat yasak olmasına karşın ekmek de üretiyorlar. Unlu mamul ruhsatıyla ekmek çıkartılamaz. Ekmek fırını başlı başlına ayrı bir ruhsat gerektirdiği gibi özel bir yapı da gerektirmektedir. Odamıza kayıtlı 200’e yakın ekmek ruhsatlı yakın fırınımız varken bu sayının iki katı kadarı da ruhsatsız olarak farklı işletme adı altında kayıtlılar. Kanuna uyan ve buna göre işletme açan fırınların yaptıkları işletme giderleriyle hiçbir kurala uymayan fırınlar arasında haksız rekabet yaratıyor. Ayrıca denetime tabi olmadıkları için olası bir afette bu fırınların bulundukları binalar için tehlikeli olduğu ve sorun yarattığı şimdiden açıktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Antalyaekspres (Güven Güneş)