Son iki-üç sendeki gibi böyle zam görmediklerinin altını çizen İskenderun Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Şenöz “Ülkemizin zor durumda olduğunu biliyoruz. Küresel sıkıntıların olduğunu da biliyoruz, fakat Türkiye’de alım gücü az olduğu için paramızın değeri de düştüğü için maalesef enflasyon altında normal vatandaşlar için, esnaf, emekli, asgari ücretle çalışanlarımız gibi onlar da büyük sıkıntı çekiyorlar” dedi.
Esnaf olarak üretici konumunda olduklarına işaret eden Başkan Şenöz “Biz ürettiğimiz ham maddeyi ve mamulleri belli bir maliyette çıkarıyoruz, maliyetimiz yüksek, ekmek için yalnız bir un değil, bugün un en masum kalan ana ham maddelerden bir tanesi kaldı. Devletimiz bu konuda çok güzel çalışmalar yaptı. 8 liraya aldığı buğdayı üreticilere un üreticilerine 4.5 liradan verdi. Bu da fırıncıya 350 veya 400 fiyata mal oluyor. Şu anda devletle sözleşe yapan un fabrikaların da unun fiyatı 325 lira + KDV + nakliye fakat biz bu fiyata un alamıyoruz 50 kilometreden de gelse 350’den aşağı devletin verdiği unu ancak alabiliyoruz” diye konuştu.
Son bir senede elektriğe 200 civarında zam geldiğine de dikkat çeken Oda Başkanı Mahmut Şenöz “Son bir ay da doğal gaza 50’nin üzerinde zam geldi ve biz üreticiyiz, ister istemez bunlar maliyete yansıyor. Ekmek üzerinden bazen siyaset yapılıyor, belediyeler bunu yapıyor en kolay siyaset malzemelerinden biri oldu maalesef. Belediyelerin bizim gibi kira sorunu yok, işçi çalıştırma zorunluğu yok, kira verme sorunu yok, belediyeler istediği yere halk ekmek büfelerini koyuyorlar ve 3 tl ye ekmek satıyorlar. Ben kendi memleketim için söylüyorum İskenderun’da ekmek 210 gr 4 TL, bunun zaten 20 karı var, 4 ise nakliye taşıması var, 4 liralık ekmek fırıncının kasasına 3 TL anca giriyor. Bu da çok üretenlerden daha fazla zarar etmesine sebep oluyor. Bugün 10’cu aydayız geçen sene, ben 10’uncu ayda iş yerimin bir tanesine 9.000 bin lira eklektik faturası ödüyordum. Yıl başında 10.000 bine çıktı. Ocak ayında 14 bin lira ödedim, dördüncü beşinci ayda 18 bin lira ödedim, 8’ci ayda 28 bin ödedim ve şu anda son 9. ayın faturası ise 31 bin küsür lira. Geçen sene ödediğim fatura 9 bin, şu anda ben bir iş yeri için 31 bin lira ödüyorum. Hükümetimizin devletimizin tedbir alacağına inanıyorum ve esnafı koruyacağına benim inancım tam. Küçük esnaf bugün maliyetine çok şey yansıtamıyor!” şeklinde konuştu.
Kaynak: iskenderun.org