Temel gıda ürünleri başta olmak üzere Türkiye'de her geçen gün yeni zamlarla uyanıyor. Gıda ürünlerine art arda gelen zamlardan şekerde nasibini aldı. Şeker fiyatlarına gelen zamlar pek çok meslek gibi çaycıları da olumsuz etkilerken çay ocakları bitme noktasına geldi. Osmaniye'de düğün ve cenazelerde çaycılık yapan Hasan Tamer, "Pahalılıktan dolayı halk çay içemez oldu. Lükse girdi çay… Çay, şeker, su masrafı, toplarsan hepsi 2 bin lira. Bir cenazenin çay masrafı 2 bin lira oldu. Yani yazık günah. Tüp fiyatı 300 lira olursa, bir bardak çay 3 liraya gelirse ne yapmamız lazım.” dedi.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 25 yıldır cenaze ve düğünlerde çay işi yaparak geçimini sağlayan 57 yaşındaki Hasan Tamer, çaya, şekere ve tüpe gelen zamlar nedeniyle yaşadığı sıkıntıları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Tamer, "Yıllardan beri düğün ve cenazelerde çay işi yaparım. Şu Kadirli topraklarında benden başka kimse yok. Bir torba şeker bundan 4 ay önce 500 liraydı şimdi 750-1.000 lira arası. Yarım kilo şeker 16 lira, bir paket çay 50 lira şu an piyasada.” diye konuştu.
ŞEKER BİN LİRA OLUR MU? ÇAY LÜKSE GİRDİ
Hasan Tamer, şunları söyledi:
"Milletin alım gücü kalmadı. Cenazelerde eskiden çay yapıyorduk, malzemeyi ben götürüyordum. Şimdi kimse bir şey yapmaz oldu. Tepki göstermeye başladı bu pahalılıktan dolayı. Bir çuval şeker bin lira olur mu arkadaşlar? Ne yapacağını şaşırdı millet. Eskiden düğün, cenazelerde bol olurdu, şimdi işler de yok. Zaten pandemide 1,5 sene, 2 sene iş yapamadık, evimizde yattık, bunu bilen var mı? Mesleğimiz bitme durumunda zaten şu an, son durumda, son demindeydik, işimiz bitmek üzere bizim piyasada. Şu pahalılıktan dolayı halk çay içemez oldu. Lükse girdi çay. Kahvede çay 2,5-3 lira, çay ocaklarında.
ŞEKER ZAMMININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ
Esnafımız iş yapamaz oldu. Bizim işlerimiz durma noktasındaydık şu an, ne yapacağımızı şaşırdık. Devletimizden bu şeker zammını piyasadan geri çekilmesini istiyoruz. Bir tüp 300 lira oldu. Çay, şeker, su masrafı, toplarsan hepsi 2 bin lira. Bir cenazenin çay masrafı 2 bin lira oldu. Yani yazık günah. Tüp fiyatı 300 lira olursa, bir bardak çay 3 liraya gelirse ne yapmamız lazım? İşlerimiz bitme esnasında şu an."
KAÇA ALIP KAÇA SATACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ
Gıda toptancısı Metin Karasüleymanoğlu ise "Ben Kadirli’de toptan gıda işi yapıyorum. Bazı yerlere ihale usulü malzeme veriyorum. Toz şeker 2 hafta önce 440 liraydı, evvelsi gün 780 liradan aldık, yani 780 liranın üstünde. Şimdi az önce aradım 'Şeker kaç lira' diye, ‘Fiyat vermiyor, yarın verelim’ diyor, ‘elimizde yok şu an’ dedi. Kaça alıp kaça satacağımızı bilemiyoruz şu an." dedi.