Türkiye ekonomisinde ve dövizde yaşanan dalgalanmalar, piyasaya zam olarak yansımaya devam ediyor. Doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi çok girdi maliyetleri tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi, fırın esnafını da kara kara düşündürüyor. Ekmeğin ham maddesi una gelen zamlardan daha belini doğrultamazken, şimdi de maya'ya gelen yaklaşık yüzde 40'lık zammın ardından iflasın eşiğine gelindi.
Temmuz ayında 50 liradan 70 liraya çıkan maya fiyatları, 5 ay aradan sonra yeniden artmasına yönelik maya firmaları da, dövizdeki yükselmeyi öne sürerek ham madde olan melas'a gelen zammı öne sürdüler.
Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim AçıkTürkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık, konuya ilişkin Ekmeğin Sesi'ne özel bir açıklama yaptı.
MAYA FİRMALARI DÖVİZ ARTIŞINI ÖNE SÜRÜYORİller bazında genel olarak uygulanmasa da, büyükşehirlerde zamlı fiyata geçiş yapıldığını kaydeden Açık, "Maya firmaları, 75 - 80 lira bandında olan maya fiyatlarına anda 105 - 110 liraya varan artışlar yaptı. Bu zammın çok yüksek olduğunu biz belirttik. Gerekli kurumlara da bu konuda yazışmalarımızı yaptık. yüzde 40'lara varan zammın çok olduğunu dile getirdik. Ancak, her ne var ki, maya firmaları da açıklamalarında, girdilerindeki artışlar nedeniyle zam yapmaya mecbur kaldıklarını ilettiler. Bu zamlar inşallah geri çekilir. Döviz kurları düşmeye başladı. Bu düşüşle birlikte maya fiyatlarının tekrar geri çekilmesini tüm fırıncı camiası bekliyor. Zam uygulanma durumuna gelince, bazı illerde uygulandı bazı illerde uygulanmadı. Böyle bir kargaşa söz konusu. Bunun da bir an önce giderilmesi gerekiyor. Maya firmalarıyla da bir görüşmemiz olacak. Bu görüşmede de konuyu kendilerine ileteceğiz" dedi.
YÜZDE 20'NİN ÜZERİNDE ZAM YAPILMAMALI"Maya zammından sonra artık fırıncıların dayanacak gücü kalmadı" diyen Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık, şöyle devam etti, "Fırıncı artık alıştı... Şuna zam geldi, buna zam geldi... Aslında büyük bir hata oluyor bizim için... Biz zam alırken çok zorlanıyoruz. Uncunun, mayacının, akaryakıtın, doğalgazın, elektriğin çok hızlı bir şekilde zamlanmasına bizim de bir tepki göstermemiz gerekiyor. Bu tepkiler de yasal çerçevelerde olmalı. Yani, fırını kapatıp eylem yapalım gibi değil! Zaten kapatma gibi bir durumumuz yok. Mayayı az kullanarak, ekşi maya tutarak buna tepki gösterebiliriz. Şimdi maya makineleri çıktı. Kendi mayalarını kendileri üretebilirler. Eski dönemde olduğu gibi ekşi hamur tutabilirler. Kendi maya firmalarıyla da görüşüp yapılacak zammın yüzde 20'nin üzerinde olmaması için uyarmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.