Sokur, “Tüm hammadde girişi faturalı olan bir işletme nasıl olur da vergi kaçırabilir? Fiş kesmezse elinde stok artar ve daha büyük sorunlarla karşılaşır. Fırıncı esnafı yine zan altında bırakılıyor” dedi.
"BUNLARIN NEDEN YAŞANDIĞINI BİLİYORUZ"Sokur, şöyle devam etti:
"Bir sektör düşünün 365 gün üretim yapan, üretime günün ilk saatlerinde başlayan. Biz fırıncılar bayram tatili nedir bilmeyiz. Cenaze ve düğünlere genelde katılamayız. Akşam misafir kabul etme konusunda çekimser kalırız, çünkü gece ansızın çalan telefonla işyerine gitmek durumundayız.
Hammaddemiz un, tuz, su, maya. Emeğimiz el emeği. Ürünüz niğmet yani ekmek. Ekmek yere düşünce üç defa öpüp başımıza koyan bir gelenekten gelmekteyiz. pandemide ev ev ekmek dağıttık. polis ve sağlıkçı dışında sokağa çıkma serbestliği olan bir iş koluyuz. Depremde 11 ili ekmeğe boğduk. Dönemin İstanbul valisi yeter ekmek göndermeyin dedi. Plaketler aldık, tüm medyada övgülerle anıldık. Darbe girişiminde vatandaş fırınların önüne doldu, biz teskin ettik. Mahallenin garantisi biziz dedik. Ama işler yoluna girince, fırıncı hırsız, fırıncı vatandaşın hakkını yiyen dolandırıcı, vergi kaçıran esnaf oldu. İşletmelerimiz polis ve jandarma eşliğinde denetlendi. Fırıncı esrar satmıyor, kalpazanlık yapmıyor, kaçak içki üretmiyor. Undan elde edilen ürünler üretiyor ve satıyor. Her gün kapıda nöbet tutuyoruz acaba bugün tarım mı, zabıta mı, maliye mi, SGK mı gelecek diye! Zaten bir yere gidemiyorduk şimdi misafirimiz gelse çay bile içemiyoruz. Tabi ki, bunların neden yaşandığını biliyoruz.
"FIRINLAR BATIYOR, KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR!!"Enflasyon paketinde ekmeğin fiyatı büyük önem arz ediyor. Bu sorunlar tabi ki sadece bizi etkilemiyor. Aile yaşantımız da etkileniyor. Mesela Çocuklar fırıncılık yapmak istemiyor. Ailemize zaman ayıramıyoruz. Birçok aile etkinliğinden uzak kalıyoruz. Ve bunlar aile içi sorunlara yol açıyor. Hammaddeye sürekli zam geliyor ama fırıncı tarife beklemek zorunda. Tarife siyasi baskı yüzünden çıkmıyor ve olan fırıncıya oluyor. Değirmenler un sevkiyatlarını azalttı, neden mi? Çünkü bir önceki unun parasını alamadı.
Son fiyat tarifesi mayıs ayında çıktı kg 50 tl olarak. Mayıs ayında 650 tl olan un bugün 820 tl, yani una %26 zam geldi. Bu durumda fırıncı ne yapsın? İlgili bakanlıklar ve devlet adamları ile görüşüyoruz hepsi de haklısınız diyor. Haklı olmamız hiç bir şey ifade etmiyor. Fırınlar batıyor, kimse sesimizi duymuyor. Ekmekçilik sektörü ile alakalı tüm sivil toplum kuruluşu yöneticilerini bu açıklamaya tepki göstermeye davet ediyorum.”