"Nerede o eski Ramazanlar" diye hasret çekenler için Osmanlı döneminde iftar sofralarından eksik olmayan aynı zamanda sık sık Saray mutfağında pişirilen lezzetleri sizler için sıraladık.
Köklü tarihimiz ve geleneklerimiz sayesinde ta Osmanlı'dan bu zamana kadar gelen nefis yemeklerimiz bulunuyor. Şerbetlerden çorbalara, kebaplardan farklı tatlılara kadar birbirinden farklı lezzetijn bulunduğu Osmnalı Ramazan sofralarında aynı zamanda şifalı besinlerde yer alıyor. Ülkemizin tarihi zenginliklerini düşünerek aklınıza en geleneksel ve en lezzetli yemekler gelirsa Osmanlı mutfağının Ramazan ayına özel pişirdiği tariflere mutlaka göz atmalısınız.
Hazırladığımız bu yazıda Ramazan ayına özel Osmanlı Saraylarında pişirilen hem enfes hem de bilinmeyen tarifleri bir araya getirdik. Gelin birlikte Osmanlı Ramazan sofralarının vazgeçilmez yemeklerine göz atalım...
YUMURTA-YI HÜMAYUN
Osmanlı döneminde padişahların gözdesi hatta bir hanedan geleneği olan Yumurta-yı Hümayun, Fatih Sultan Mehmet’in de en sevdiği yemekler arasındaymış.
KEŞKÜL-Ü FUKARA
İçerisindeki toz ve badem ve antep fıstığı ile beraber ağızda adeta kıvam alan Keşkül-ü Fukara tatlısı, sütlü tatlıların arasında en farklı olanıdır. Osmanlı saraylarında tüketilen o enfes keşkül tatlısının asıl adı Keşkül-ü Fukara'dır. Gerçek kıvamını tutturmak için manda ya da keçi sütüyle pişirilen bu tatlıyı evde kolayca hazırlayabilirsiniz.
PİLİÇ TOPKAPI
Şık sunumu ve lezzetiyle yedikçe yemek isteyeceğiniz aynı zaman da çok beğeneceğiniz piliç topkapı yemeği sizi geçmişe götürecek. Enfes piliç topkapı Afyon yöresine ait olduğu biliniyor.
BABAGANNUŞ
Günümüzün en sevilen mezelerinden ve sıklıkla da Hatay yöresinde yapılan babagannuşun kökeni aslında Osmanlı'ya dayanıyor. Közlenmiş patlıcan ancak bu kadar lezzetli olabilirdi.
DÜĞÜN ÇORBASI
Her yaştan insanların severek tükettiği çorbalar içinde tarifi en çok merak edilenlerden biri de düğün çorbası. Tel tel ayrılmış kuzu gerdan eti ve terbiye karışımının kullanıldığı, et suyuna hazırlanan besleyici bir çorbayı evde kalabalık misafirlerinize hazırlayabilirsiniz.
KAVUN DOLMASI
Kavun dolması her ne kadar günümüz Türk mutfağında sık rastlanan bir yemek olmasa da pek çok meyveli yemek ve dolma gibi. 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağında önemli bir yere sahip olan kavun dolması, 1539 yılının Kasım ayının ikinci yarısında yapılan, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt’ın sünnet düğünündeki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemektir. Osmanlı mutfağında tatlı ve tuzlunun birlikte kullanıldığının da göstergesi aynı zamanda.
BADEM ÇORBASI
Ramazan yazın en sıcak gününe bile denk gelse çorbasız yapamayız biz. Uzun süre boş kalan mideye de çorbadan daha güzel bir destekçi olamazdı zaten. Bu kez iftar sofrasının açılışı bir saraylıdan.
GÜL ŞERBETİ
Şerbetler yüzyıllardır Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Hem vücuda şifa hem de leziz olan enfes şerbetleri Ramazan'da kolayca hazırlayarak iftar ve sahur sofralarında ikram edebilirsiniz. lün misler gibi kokusu ve lezzetiyle damaklara şenlik, sofraya enfes bir koku saçan bu şerbeti iftar sofranıza mutlaka konuk edin.
ACEM PİLAVI
Kahramanmaraş yöresinin meşhur tarifleri arasında yer alan Acem pilavı, başlangıçta bir az karışık gibi görünse de lezzetine doyamayacaksınız. Üzerine eklenen kavrulmuş et ve çam fıstıklarıyla adeta bir şaheser oluşturan acem pilavı bir yiyenin mutlaka tadı damağında kalıyor.
HÜNKAR BEĞENDİ
Eski Osmanlı lezzetlerinden olan hünkar beğendi günümüze kadar sofralarımıza ulaşan bir yemektir. Hünkar beğendi, sadece adıyla değil aynı zamanda tadıyla da gönülleri fethetmiştir. Saray lezzeti olarak geçen patlıcan yemeklerini sevenler için vazgeçilmez bir lezzet olan hünkar beğendinin yapımı da oldukça kolaydır.
RAMAZAN HALKASI
Ramazan halkası, hafif tatlı hafif tuzlu tadıyla çay saatlerinizi lezzetlendirecek, uzun süre dayanıklı bir tariftir. Sadece Ramazan ayında değil, dilediğiniz zaman da bu güzelliği hep yapmak isteyeceksiniz. İçerisindeki mahlebin ferahlığı, eritilmiş tereyağı ve yoğurt sayesinde kazandığı o çıtır çıtır kıvamıyla yiyen herkesin damaklarında iz bırakacak Ramazan halkasının tarifini hazırlamak için geç kalmayın...
FERAHLATAN RAMAZAN ŞERBETİ
Osmanlı döneminde Ramazan ayına özel birbirinden enfes şerbetler hem iftarda hem de sahurda sofralarda yerini alırdı. Siz de evde kendi ellerinizle içince midenizi rahatlatacak, iftarda ya da iftar sonrasında rahatlıkla tüketebileceğiniz nefis bir şerbet yapabilirsiniz. Misler gibi kokusu ve enfes lezzetleriyle bu Ramazan şerbetini çok seveceksiniz. (yasemin.com)