35 yıldır aile mesleği olan fırıncılığı sürdüren Kırdemir, eskiden fırıncılığa büyük bir ilgi olduğunu, ancak günümüzde gençlerin bu mesleğe yönelmediğini dile getirdi. Kırdemir, “Baba zoruyla çalışarak iş yapacak eleman kalmadı. Şimdi her şey makineleşmeye döndü. Çocuklarda da pek heves ve istek yok," diye konuştu.
"Eğitim Sistemi Çırak Yetişmemesini Tetikledi"Çırak yetiştirmekte yaşanan sıkıntının eğitim sisteminden kaynaklandığını savunan Sait Kırdemir, "4+4+4 sistemiyle çocuklar ilkokuldan başlayıp liseye kadar eğitim hayatlarına devam ediyor. Askerden döndüklerinde ise bir sanat öğrenmeleri mümkün olmuyor. Çoğu genç kolay yoldan para kazanmanın peşinde. Kimisi internetten çalışıyor, kimisi ise mesleği sevmiyor," dedi.
Fırınlarında çalışan ustaların hepsinin eski ve kalifiye olduğuna dikkat çeken Kırdemir, "Yeni yetişen tek kişi var; o da oğlum. O hem okula gidiyor hem de fırında çalışıyor. Biz neslin son ustalarıyız. Bizden sonra pidecilik en fazla 10-15 yıl daha sürer. Sonra pideleri makinelerden alırız gibi görünüyor," ifadelerini kullandı.
"Zanaatı Bitmiş Bir Milletin Geleceği Olmaz"Ahilik kültürünün önemine de değinen Sait Kırdemir, esnaf ve zanaatkârlığın uzun yıllar süren emekle geliştiğini vurguladı. Kırdemir, "İnsanlar eskiden 50-60 sene aynı işi yapardı. Bizler de o nesildeniz. Zanaatkâr yetişmesi şart. Ahilik sistemi bunu ifade eder. Zanaatı bitmiş bir milletin geleceği olmaz. El sanatları bittiği zaman toplumun da geleceği olmaz," diye konuştu.
Hazem 11 Saat Önce
Fırıncılık mesleğini fırıncılar odası başkanlığı gibi temsil eden kuruluşlar bitirdi. Bu kurumlardaki ahmaklar ileri görüşlü olmadığı için bitti bu fırıncılık. Bu sorun 2003’te başlamıştı ama bu ahmaklar yeni uyandı, önlem almadı. Ben size çözümü söyleyeyim: fırınlara resmi günlerde ve haftada bir gün tatil verilecek ve saat sabah 6 ile 13; akşam da 5-9 saatleri arasında açık olacak