Ekmeğin Sesi

Kentsel dönüşüme giren ruhsatlı fırınlar ne olacak?

Gündem

AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Halime Kökçe ve Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Fırıncılar Odası'nı ziyaret ederek Başkan Erdoğan Çetin'le biraraya geldi. Ziyarette, sektöre ilişkin sorunları aktaran Başkan Çetin, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan ruhsatlı fırınların yeniden ruhsat alıp alamayacağı konusu başta olmak üzere bir çok taleplerini aktardı.

14 Mayıs seçimleri kapsamında ziyaretlerini gerçekleştiren AK Parti Milletvekili Adayı Halime Kökçe, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ile birlikte İstanbul Fırıncılar Odası (İFO) Başkanı Erdoğan Çetin'i ziyaret etti.

İFO Yönetim Kurulu'nun da yer aldığı kahvaltılı toplantıda, sektörün içinde bulunduğu sorunları dile getiren Başkan Çetin, İstanbul'da özellikle kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan ruhsatlı fırınların yeniden ruhsat alıp alamayacağına yönelik belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜME GİREN FIRINLAR YENİDEN RUHSAT ALABİLECEK Mİ?

Çetin, "İstanbul'un deprem bölgesinde olduğu malumunuz.. Eski yapılar yıkılıyor, yenileri yapılıyor. Eski fırınlarımız ruhsatlı. Ancak, eski fırınlarımız yıkıldığında, 9207 yasa göre de işletmeniz ruhsat alabilmesi için 400 metre kare, müstakil, üzerinde konut vs. olmaması gerekiyor. Önceden verilmiş olan haklar var. Şu an İstanbul'da ruhsatlı fırınlar devam ediyor. Ama, yıkıldığında tekrardan ruhsat alma imkanları yok. Bu anlamda sektörün talepleri var" dedi.

"YENİ AÇILAN RUHSATSIZ FIRINLARA DUR DENİLMELİ!"

İstanbul'da yaklaşık 3 bin 500 tane fırının faaliyette olduğunu dile getiren İFO Başkanı Erdoğan Çetin, Bağcılar ilçesini örnek göstererek, "Bu ilçemizde ruhsatsız açılan fırın sayısı oldukça fazlaydı. Ancak, son 5 yıldır ruhsatsız fırın açılmıyor ve neredeyse sona erdi. Bazı ilçelerimizde her nedense, maalesef yürürlükteki yasaya uyulmuyor. Peki uyulmadığında ne oluyor? Ankara'nın nüfusu 6 milyon, fırın sayısı 400... İstanbul'un nüfusu 18 milyon. Ankara'nın 3 katı... Fırın sayısı ise yaklaşık 3 bin 400... Çok fırın açıldığında fiyatların düşeceği konusunda bir algı oluşuyor. Ama tam tersi... İstanbul'da fırın sayısı arttıkça ekmek fiyatı artıyor. Halkımıza kaliteli, uygun fiyata ekmek satmak istiyorsak buna 'dur' demek zorundayız. 10 bin ekmek üreten bir fırın ile 2 bin ekmek üreten bir fırının maliyetleri aynı değil. 2 bin ekmek üreten bir fırının kira, enerji, işçilik maliyetleri aynı; genel masraflar olarak düşen birim maliyet fiyatı daha yukarıda oluyor. Dolayısıyla, ekmeği pahalıya satmak zorunda kalıyor. Biz bunu siyasilere anlatamadık" diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.