Her gün zam haberine uyanan fırıncılar artık çaresiz kaldı. 130 TL’den 170’e fırlayan ekmeklik un fırıncıyı altüst etti. Ekmeğin ham maddesi olan un fiyatları yine zamlandı bu gidişle yine zamlanacak. Zam geliyor ama fırıncı ekmeği yine aynı fiyata satıyor? Girdi maliyetleri artıyor, gelir aynı… Fırıncılar ne yapsın bu durumda?
Çoğu sektörde olduğu gibi un sektöründe de akıl tutulmasının ve fahiş fiyat arttırımının önüne geçilemiyor. Una zam üstüne zam yapıldı
Ekmeğin hammaddesi undur sonra maya, tuz, su gelir… Bir de zamlar gelir. Fırıncılar her gün zamlardan şikâyetçi oluyor. Girdi maliyetleri artıyor ama ekmeğin satış fiyatı hep aynı. Bu un fiyatları niye bu kadar artıyor? Bunun çözümü nedir?
Türkiye’de son yıllarda hububat üretiminde yeterli hasat yapılamıyor. Bunun sebepleri toprağın verimli kullanılamamasının yanı sıra Dünya’yı etkisi altına alan küresel sıcaklıklar. Küresel sıcaklıkla beraber ülkemizde de etkisini gösteren kuraklık, hububat üretiminde büyük kayıplara neden oldu. Çiftçi hasadını ürünleri yanmasın diye erken yaptı ve %50’ye varan kayıplar yaşadı. Toprak kurudu, su yetmedi, sıcak kavurdu derken Türkiye genelinde yüzlerce bin ton kayıp yaşandı.
Tabloda görüldüğü üzere, üretimde dalgalanmalar yaşanırken büyük açıklar meydana geliyor. Bu açığı kapatmak için ihracata başvuruluyor. Fakat bu üretim yetersizliğinin sadece kuraklıkla alakalı olmadığı da biliniyor. Üretimi yetersiz kılan suyun azlığı ile nadasa bırakılan topraklar, yanlış sulama yöntemleri ve devlet desteği bekleyen çiftçi ve birçok etken var. Bu sorunları sağlıklı bir şekilde temelden çözmedikçe hububatta dışa bağımlı ülke olacağız. Bu ise peş peşe gelen zamları tetikleyecek.
Zammın gerekçeleri var!Şimdi bir telaştır gidiyor ‘’una her hafta zam geliyor’’ haberleri. En son yapılan zamla 130 TL’den 170’e ulaşan fahiş fiyatlar pes dedirtti. Gözler un firmalarına dönünce cevap gecikmedi.
Bazı un sanayicileri ise bu zamların kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığını söyleyen un sanayicileri; elektriğe yapılan zammın, mazot maliyetlerindeki sürekli artışın, buğdaydaki verim ve kalite düşüklüğünün hepsinin zamma birer gerekçe olduğunu da aktardı. Gözler bir kez daha ekmek ve unlu mamuller sektörüne çevrildi.
Un firmaları kendini böyle savunurken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hububat alım fiyatlarını açıkladıktan uygulanacak olan fiyatlar nasıl da hemen fabrikalarda stokta olan unları etkileyebiliyor? Bu konuda da sorulacak çok soru var ancak ekmek ve unlu mamuller sektörü artık çözüm istiyoruz…
Yani diyeceğim o ki, efendiler; bu ekmek sofralarımıza gelene kadar önce çiftçinin ekmek umudu oluyor, yolda fırına gelene kadar birçok kişiyi doyuruyor en sonda fırında ustanın ellerinde geçim derdiyle yoğruluyor. En son vatandaşın sofrasına giderleri karşılayamayacak fiyata satılarak gidiyor.