Ekmek maliyetlerindeki artışı bir nebze de olsun düşürmek adına başlatılan "İndirimli Doğal Gaz" uygulamasına esnaftan yoğun talep oluştu. İndirimden yararlanmak için İGDAŞ'a ibraz edilmesi gereken evraklar şu şekilde:
1) İlgili il/ilçe Belediyelerinden alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
2) T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan İşletme Kayıt Belgesi
3) İlgili ilde/ilçede faaliyet gösteren Ticaret Odası/Fırıncılar Odasından alınan Faaliyet Belgesi
• Alınacak belgelerde "ekmek üretimi" ifadesinin mutlaka yer gerekmektedir. "Ekmek üretimi" ifadesinin yanında "unlu mamül üretimi", "simit, poğaça üretimi", "pide üretimi" gibi ifadelerin yer alması halinde de ilgili tüketiciler indirimli tarifeden faydalanabilecektir.
• Faaliyet konusundaki tek indirimli tarife dışı bırakacak istisna "pasta", "pastacılık" ile ilgili ifadeleridir. Bu ifadelerin dağıtım şirketine ibraz edilmiş belgelerden herhangi birisinde yer alması halinde ilgili tüketiciler indirimli tarifeden faydalandırılmayacaktır."
PEKİ, FIRINCI ESNAFI İNDİRİMLE İLGİLİ NELER SÖYLEDi?Doğal gaz indirimi faydalı bulan da var, etkisinin çok olmayacağına inanan da...
ADİL BOĞAZ (Saray Fırını Sahibi)Ekmek üretimime göre yaptığım hesaplamalarda, ekmeğin maliyeti sadece 10 kuruş düşecek. Bizim asıl sorunumuz doğal gaz ile ilgili değil. Ana giderlerimiz ortada… Personel, un, elektrik ve haksız rekabet. Bunlarla ilgili iyileşmeler yapılmadıkça doğal gazı bedava verseler hiçbir şekilde kimsenin işine yaramaz.
AHMET GALİP GÜREL (İcadiye Fırını Sahibi)Doğal gaz indirimine imkan sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu indirim, bizim artan maliyetlerimizin sadece %5’ini karşılamaktadır. Diğer girdilerde de bu sorunları ekmek üreticilerine bir nebze faydalı olsun diyerek devam edilirse çok seviniriz. Hem biz, hem de halkımız olumsuz şartlardan etkilenmemiş olur.
MURAT KALYONCU (Fırıncı)Doğal gaz indirimiyle ilgili devletimizin fırıncılar için sübvanseler yapması önemli. Zaten, fiyatlar konusunda bir takım kısıtlamalar, engellemeler var. Ekmeğin fiyatı her zaman enflasyonun altında kalıyor fiyatlar… Daha önce de un tahsisi yapılmıştı. Şimdi de doğal gaz maliyetlerinin artmasıyla oluşan olumsuz duruma karşı bu indirim fırıncı için çok iyi oldu diyebilirim. Bunun sadece ekmek imalatına yönelik olması da önemli. Bir takım istismarlar da olacaktır. Ama bunun da önüne geçilecektir. Ekmek en temel ihtiyaç. Bu temel ihtiyacın üretim aşamalarında hem işçilik, hem diğer giderlerden elektrik ve doğal gazda çok ciddi bir artış vardı.
SERKAN SOKUR (İstanbul Ticaret Borsası Meslek Komite Başkanı)Doğal gaz indirimi sektörümüz için çok iyi ve başarılı bir uygulama. Bu uygulamaların diğer girdi maliyetlerimizde de olması gerektiğini düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre, %35 civarında bir indirim olacağı söylenildi. Meslektaşlarımız da bu anlamda başvurularını yapmaya başladılar. Yalnız, burada %35’lik yapıldı ama, bildiğiniz gibi Mayıs ayında ekmek fiyat tarifesi çıktıktan sonra Ağustos ayının başında doğal gaza %30’luk bir zam geldi. Bu zamdan sonra fırınlara yönelik %30’luk bir indirim yapıldı. Yani, fırıncıya %5’lik bir indirim yapılmış oldu. Bu da hiç yoktan iyidir! En azından gelmiş olan zammı geriye çekilmiş gibi bir durum oluşuyor. Ekmek maliyetinde kullanılan daha yüksek girdi maliyetlerimiz var. En önemlisi de personel… Geçen yıl yaptığımız maliyet çalışmalarında %35 bandında bir maliyetimiz varken, şu anda %45’lere ulaştı. Bunun içinde neler var? Maaş, yemek, SGK, kıdem tazminatı… Yani, bir ekmeğin içinde personelin maliyeti %45’ini oluşturuyor. Bununla ilgili devletimizden destek bekliyoruz. Doğal gaza yapılan indirim belki faturalarda 3-5 bin lira yansıyacaksa, personelde yapılacak bir destekleme, işletmeye 40-50 bin lira fayda sağlayacaktır.
ALİ KEMAL KAZDAL (Güngören Fırıncılar Derneği Başkanı)Tabi ki sektörümüze bir fayda var ama, tek başına bir anlam taşımıyor. Sadece ekmeğin maliyetini doğal gaz indirimiyle, fiyatını aşağı düşürmeye çalışılıyorsa bu doğru bir mantık olmaz. Çünkü, sadece doğal gaz ile ekmek yapmıyoruz. Bunun elektriği, suyu, mayası, unu var… Girdilerimiz de sürekli artıyor. Bugünkü şartlarda ekmeğin maliyeti 9,80 liraya yaklaşmış durumda. Maliyeti sadece doğal gazla aşağıya düşürmek mümkün değil. Evet, bu indirim doğru bir karar.. Ama tek başına ekmeğin maliyetini aşağıya düşüreceğine inanmıyorum.