Malatya’da çalışacak usta ve işçi bulamadıklarından bahseden Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, “Şu andaki esnafımızın durumu hiç iç açıcı değil. Çünkü mevcut fırınlarımızın ancak yüzde 20'si çalışabiliyor. Çalışanlar da ne usta ne de işçi bulamıyor. Deprem süresince hizmeti eksik etmedik. Çalışılabilen yerlerde çalıştık vatandaşımızı aç ve ekmeksiz bırakmamaya çaba sarfettik. İşçi başına yüzde 100 zam yaptık. Yani zararına çalışsak da ‘işimizi yapmaya çalışalım, memleketimizde kalalım, memleketimizin insanına hizmet verelim’ diye devam ediyoruz. Ama şu anda çalışacak eleman bulamıyoruz” diye konuştu.
Büyükelçi, “Büyükşehir Belediyesine ait ekmek fabrikası da artık ekmeği parayla satması lazım. Bunun nedeni de çalışan arkadaşlarımız iş yapmazsa zarar ediyorlar bu da ayrı bir sıkıntı. Bu nedenle de belediyenin artık ihtiyaç sahibi olanların dışındaki insanlara parasıyla satması lazım. Eğer bedava ekmek dağıttırmaya devam ederse diğer firmalarımızda iş yapamayacak, bu esnaflarımıza şehri terk ederse yarın bir gün bize ekmek yapacak esnaf bulamayız” diye konuştu.
“PARAYLA ALMIŞ OLSA KİMSE BU EKMEĞİ ATMAZ”Poşetlerle ekmeğin israf edildiğini belirten Büyükelçi, “Bu şekilde devam ederse pide konusu Malatya'da bitti sayılır. Somun ekmek yapan fırınların da neredeyse yüzde 60'ı yıkık durumda. Durumlar iç açıcı değil. Diğer yandan şu anda ekmeğe zam bile yapmamız gerekiyor, kağıtlardan dolayı. Şu durumda nasıl zam yapalım. Belediyemizin de esnafın ezilmemesi için ekmeği para ile satması lazım. Hizmet etmek ayrı ama hizmet ederken ihtiyacı olanlara hizmet versin. Çünkü ihtiyacı olmayanlar almış çöp konteynırlarında poşetlerle atılmış, ekmekler görüyorum ayaklar altında ekmekler görüyoruz. Bunlar da bizi üzüyor. Şayet parayla almış olsa kimse bu ekmeği atmaz.” Şeklinde kaydetti.
“İHTİYAÇ SAHİPLERİ TESPİT EDİLMELİ”Ekmeğe ihtiyacı olanların muhtarlar aracığıyla belirlenmesi gerektiğini aktaran Büyükelçi, “İhtiyacı olanlara mutlaka verilmeli ama bunları muhtarlıklardan veya vakıflardan tespit etsinler, ona göre dağıtımı yapsınlar. Zaten çadırda kalanlara ekmekle yemeği birlikte veriyorlar fakat evinde kalan, kendi iş yerini açan, kendi kazancını elde eden vatandaşlara da bunların parayla satılması lazım. Bunu söylememizin nedeni de çöp konteynırlarında, çöp alanlarında, yollarda poşetlerde inanılmaz derecede ayaklar altında ekmekler görüyoruz. Bu da bizleri üzüyor. Verilen ekmeklerin kesinlikle ihtiyaç sahiplerine gittiğini düşünmüyoruz. Sıraya girenlerde baktığımızda birçoğunun hakikaten ekmeğe ihtiyacı olmadığını görüyoruz. İhtiyaç sahipleri tespit edilmeli gerekirse evlerine götürüp ekmek bırakılmalı yazıktır, günahtır. Bu konuyu muhtarlar aracılığıyla da tespit edebilirler zaten çadırlarda kalanların ihtiyaçları belli, bu konuda daha dikkatli ve düzenli davranılmasını ümit ediyorum. Bu söylediğimiz yanlış anlaşılmasın , ekmeğin bedava dağıtılmasına karşı değiliz ancak ihtiyaç sahiplerine verilmesi noktasındaki düzensizlik nedeniyle şikayetimiz var” diye konuştu.
Kaynak: Malatya Sonsöz (A. Vahap Kaygusuz)