İstanbul 7 No'lu Fırıncılık Ürünleri Ticaret Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Ekmek İşverenler Sendikası Başkan Vekili Abdullah Çerman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na verdiği yazısında, şu ifadelere yer verdi:
"Üye işyerlerimiz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Ekmek Üretimi ve Pazarlanmasında yaşanan sıkıntı ve problemlerin başında üretim ve işletme maliyetlerinin her geçen gün arttığı ve bunun önüne geçilemediği bildirilmektedir. Bu konuda ciddi bir çıkmaza girilmiştir. 2018 yılı öncesinde “Tüccar Fırıncı” artan maliyetleri karşısında hesaplamalarını yaparak kısmi bir zam yapabilmekteydi. Bu sayede işletmesini ayakta tutabileceği, ticaretini zarar etmeden sürdürebileceği bir zemini mevcuttu. Ancak 2018 yılında çıkarılan bir yönetmelik ile Ekmek Satış Fiyatımız Komisyonca belirlenerek uygulamaya alınabilmekte. İstanbul gibi bir metropolde bu uygulama sebebiyle Ekmek üretiminde ve Pazarlanmasında özellikle bazı ilçelerimizde faaliyet gösteren meslektaşlarımız ciddi bir çıkmazın içine girmişlerdir. Tabiatıyla tüm girdileri serbest olan bir ürünün (Ekmeğin) satış fiyatının sabitlenmesi ticari kazancı ortadan kaldırmıştır. Üretimi ve Dağıtımı açısından birçok parametresi değişkenlik gösteren (Kira ücreti, Personel Sayısı, Kapasitesi, Ürünün Kalitesi vs.) ürünümüzü belirlenen fiyata satmak fırıncı esnaf ve tüccarını iflasın eşiğine getirmiştir. Bu sebeple birçok alternatif çözüm önerisi ile ilgili kurum ve kuruluşlara başvuran meslektaşlarımız sesini duyurmak için kimi zaman yöneticilerle şifaen görüşme yaparak kimi zaman da sosyal medyadan sesini duyurarak bazı destekler talep etmekteler. Bu konuda yapılan görüşmeler ve talepler Tarım Bakanlığı nezdinde haklı bulunmuş ve un piyasalarındaki hızlı yükseliş TMO organizasyonunda Devlet destekli buğday tedariği ile bir nebze olsun sabitlenmiştir.
"ENERJİ FİYATLARI SÜSPANSE EDİLMELİ"Bildiğiniz üzere Ekmek Üreticisinin üretimi ve işletme maliyetleri sadece “UN” dan ibaret değil, ciddi bir enerji sarfiyatı da gerekmektedir. Bu sebeple maliyet artışlarımızdan asgari etkilenebilmek için bu hizmetleri alırken de belli bir sabitleme (birim fiyatının hızlı artışını engelleme) ihtiyacı söz konusudur. Bu sayede ön görülemeyen enerji fiyat artışlarını en azından belli bir süre için durdurmak mümkün olabilecektir. Üyelerden gelen bu talep doğrultusunda Ekmek Üretimi yapan işletmelerin devletin uygun gördüğü ve işletmeleri rahatlatabilecek ölçülerde indirim yada destek verilmesi elzem hale gelmiştir.
Yukarıda izahını yaptığımız ve Buğday tedariğinde yapılan emsal çalışmanın da örnek alınarak Ekmek Üretimi yapan işletmelere yönelik bir planlama yapılarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde bu hizmetleri aldığımız işletmelerin Enerji Birim fiyatlarına indirim/süspanse/destek vermeleri için gerekli çalışmaların ve yazışmaların/başvuruların yapılmasını ve ivedilikle uygulamaya geçilmesinin sağlanmasını arz ve talep ederiz."