Ekmeğin Sesi TV, YouTube kanalında Türkiye'nin çeşitli illerinden sektöre ilişkin konuklarını "Çözüm Arenası"nda buluşturuyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de baş gösteren kuraklık nedeniyle tarımda yaşanan sorunlar, zincirleme olarak ekmek ve unlu mamulleri de olumsuz etkilemeye başladı.
"Çözüm Arenası"nda soruları cevaplandıran Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, "Malatya'da her apartmanın altında yufkacı ve pideci var. Bunların varlığı fırıncıların tam kapasiteyle çalışmasına hem engel oluyor, hem de zarara uğratıyor. Bunlara bir sınırlama getirilmediği takdirde, halk böyle pahalı ekmek almak zorunda kalacağına" dikkat çekti.
Büyükelçi, Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve 37 şubesi bulunan zincir marketlerde düşük fiyattan ekmek satıldığını; bunun da fırıncıyı zarar uğrattığını söyledi.
Bilindiği üzere, Malatya'da 1 Haziran'dan itibaren 170 gram olan pide ekmeğini 200 grama çıkartılarak 2 liradan satışa sunulmaya başlanmıştır. Ekmeğe 25 kuruş zam yapıldığını, ancak düşük kapasiteden dolayı fırıncının yine kar edemediğine değinen Büyükelçi, "Pandemiden ve pide fırıncılarının çok olması sektörü zora sokmaya devam ediyor" dedi.
‘’BELEDİYELER KAFALARINA GÖRE RUHSAT VERİYOR!’’Neredeyse her mahallede satılan pide, tandır vb. ekmeklerinin fırıncıyı zora sokmasına üzerine bu satışların legal olup olmadığı üzerine konuşan Başkan Büyükelçi, şunları kaydetti, ‘’Bu konu üzerine belli bir yönetmelik var ancak belediyeler bunlara uymuyor ve kafalarına göre ruhsat veriyor. Pide lahmacun ruhsatı adı altında pide ekmek ve lavaş üretiliyor.’’
‘’UN FİYATLARI 200 TL’Yİ BULACAK!’’Türkiye için çalan kuraklık çanları buğday rekoltesini etkilerken bunun una olan yansımalarının yıl sonunda 200 TL’yi öngören Başkan Büyükelçi, ‘’Un fiyatlarına gelen zamları durdurmak devletin görevidir. Ancak ne yazık ki bunu yapabileceklerini düşünmüyorum. Un fiyatları maalesef 200 TL’yi bulacak görünüyor. Ben 60 yaşındayım. İlk defa sezonda una bu kadar çok zam geldiğini görüyorum’’ açıklamasında bulundu.
‘’UN FİYATLARI İÇİN DE KOMİSYON KURULMALI’’Büyükelçi, fırıncının dilinden düşmeyen fiyat serbestliği isteği için ise şunları ekledi, "Serbest fiyat tarifesine dönüş olması gerekiyor. Komisyon kurulacaksa un fiyatları üzerine de kurulmalı, diğer girdiler içinde kurulmalı… Un fiyatlarına gelince kimse sormuyor! Ekmek fiyatına 10 -20 kuruş zam gelince ekmek hemen konuşuluyor. Fırıncı bunları nasıl tedarik etsin? Devletimiz ilk önce un fiyatlarındaki artışı durdurmalı. Bu sene buğday tarımında rekolte baya düşük tarımı destekleyecek şeyler yapılmalı. Yarın un 200 TL olduğunda, biz yine zam yapmak zorunda kalacağız. Ayrıca bu fırınlara mutlaka bir sınırlama getirilmeli. Kapasite düşüklüğü yarattığı için herkes zarar ediyor, sınırlama getirilirse emin olun ekmek fiyatı kesinlikle bu kadar yükselmez. Maliyetler yüksek, işçilik yüksek nasıl zam gelmesin?’’
‘’BELEDİYENİN KORUMASI GEREKEN BİR DE FIRINCI VAR’’Haksız rekabet yarışına belediyelerin de katıldığını anlatan Büyükelçi zincir marketlere düşük fiyatta satılan ekmeğin fırıncıyı mağdur ettiğini aktardı, "Haksız rekabeti belediyeler, halk ekmekle çıkarıyor. Onlar zarar etse önemli değil ama fırıncı 2 TL'ye satarken, o 1 liraya satıp fırıncıyı zor duruma düşürüyor. Ayrıca Malatya’da belediye büfeleri saat 4-5'e kadar açık değiller, akşam 9’a kadar açıklar! Esnafla beraber kapatıyorlar. Bu yaptıkları da haksız rekabet… Halk Ekmek var diye o ilde ekmek ucuzlar... Unutulmasın ki, belediyenin fırıncıları da koruması gerekiyor. Ayrıca, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Esenlik Market, yaklaşık 37 tane var. Onlar bu kadar düşük fiyattan satınca diğer marketler de düşük fiyata satıyor ve bu fırıncıyı eziyor.’’