Ekmeğin Sesi

Çocuklarıma bile devredemiyorum

Gündem

Ruhsat devrinin katı kuralları olduğu için fırıncı şirketini devredemiyor.

Ruhsat devrinde bir fırıncının diğerine ruhsat devrederken yüzde 1’lik kısmı devreden kişinin üzerinde kalıyor. Şahıs şirketine devredemeyen fırıncılar ticari şirkete geçiş yapmak zorunda kalıyor ama bu noktada da engeller çıkıyor. Bu problemi bizzat yaşayan Mustafa Kömürcü yaşadıklarını Ekmeğin Sesi’ne anlattı.

“Şahıs şirketimi şirkete çeviremiyorum”

Mustafa Kömürcü’nün sorunu; bir fırın ruhsatının katı kuralları olduğundan dolayı şirket değişikliği yapılamıyor olması.

"30 yıllık fırıncıyım. Firmam, şahıs firması. Rahatsızım, işlerimin yürümesi için oğlumu mesul müdür olarak tayin edecektim. Bunun için şirket kurmam gerekiyor çünkü şahıs firmalarında mesul müdür atanamıyor. Şirketler fırını devredebiliyor ama şahıs firmasında devir olamıyor. Şirketler yüzde 1 hissesini kendine bırakıp şirketi satabiliyor fakat şahıs firmasında satma ve devretme olmuyor, kapatıp iflas etmeniz lazım"

“Bizi yanıltan belediye oldu, şimdi fırınımı çocuklarıma devredemiyorum “

Devir işlemleriyle ilgili evrakları hazırlayıp belediyeye gittiğini söyleyen Kömürcü;

“Belediye gerekli kontrolleri yaptıktan sonra mahsuru olmadığını söyledi bende şahıs şirketimi kurdum. Şirketi dönüştüreceğim yapmam gereken herhangi bir prosedür var mı diye belediyeye gittim. Yapamayacağımı söylediler çünkü 2017 yılından önce fırın olarak tapuya kayıtlı olmak gerekiyormuş. Mevzuatı çok bilmediğimiz için sorun yaşadık. Çünkü belediye bize tapudan onaylatacağımızı söylemedi. Mesela bu tesisten ekmek yiyen 35 çalışan ve aileleri var. Ben hasta olsam bu tesisi ne satabiliyorum ne de çocuklarıma devredebiliyorum. ’’

“Federasyon başkanıyla görüştük”

Yaşadığı sorun için federasyona kadar gitmiş Mustafa Kömürcü,

“Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ile bire bir görüştüm. Tarım Bakanlığıyla 1999 depreminden sonra, binanın altınla olan fırınların tehlike arz ettiğini bu yüzden devrin iptal olduğunu söyledi başkan’’

“Kanun koyucular kanunu ihlal ediyor”

"Ruhsatsız fırınların artmasının nedenini ruhsat devri yapılamamasına bağlayan Kömürcü,

Ruhsatlı fırınlar satılamadığı, devredilemediği için gayri resmi fırınlar türemeye başladı. Onlara hiçbir şey demiyor belediye. İl Tarım Müdürlüğünde bir toplantıya gittik. İlçe müdürü hanımefendi ile şöyle bir konuşma geçti aramızda.

Ruhsatsız fırınlara göz yumuyorsunuz dedim onlar sizden daha hijyenik dedi bana. Adamın ruhsatı olmamasına sebep mi merdiven altı üretim yapıyor sen onu savunuyorsun dedim ama maalesef ülkemizde durum bu. Hamurda kullanacağımız tuz miktarı belli. 100 kilo una 1 buçuk kilo tuz. Devlet bana tuzdan 22 milyar ceza yazıyor. Yan taraftaki fırına ruhsatsız olduğu için 5 ya da 3 milyar ceza yazıyor. Ruhsatsız çalışmak ruhsatlı çalışmaktan daha karlı. Kanun koyucular kanunu ihlal ediyor"

‘’Kimse bana sahip çıkmıyor”

Mustafa Kömürcü sorununun çözümü için yetkililere seslendi,

"Ruhsatsız fırınların satışıyla ilgili bağlı olduğumuz odamıza, Ticaret Odasına sesleniyorum, esnafım, mağdurum. Ben namus ve şerefimle çalışan esnafım. Elektrik olmaz ekmek olur, deprem olur insanlar evden çıkamaz yine ekmek olur. Sıkı yönetim olur, dükkanlara gitmek yasak olur biz yine ekmek yaparız. Çünkü biz yarı kamu görevi yapıyoruz. Fırın ekmek yapamaz desek devlet ceza yazar ama benim sıkıntılarım var dediğimde bana kimse sahip çıkmıyor"

Devirde yüzde 1 ortaklık zorunluluğu fırınların kaçak çalışmasına yol açıyor”

Ruhsat devrinde bir fırıncı diğerine ruhsat devrederken yüzde 1’lik kısmı devreden kişinin üzerinde kalıyor. Bu konuya da değinen Kömürcü,

"Fırın devri konusunda kanunu esneklik olmalı. Bu yüzden insanlar maalesef karamsar durumda. Fırıncı yüzde 1 hisseyi kendine bırakarak satıyor fırınını. Alan fırıncı diğer fırıncının vergi levhası ve ruhsatıyla kaçak çalışıyor. İleride orada da sorun çıkacak. Fırını yeni alan vergisini, elektriği, doğalgazı, suyu ödemeyecek devreden fırıncıya sıkıntı olacak. Bizim devletimiz, belediyelerimiz, yerel yönetimimiz ve STK’lardan isteğimiz, bağlı olduğumuz kurumlar bir araya gelerek devir olayının çözüme kavuşturulmasını istiyoruz"

Yorumlar (1)

İhsan Malkoç 2 Yıl Önce

1992 temelde ruhsat aldık temelde 1992 de 2012 kadar biz çalıştırdık 2012 de kiraya verdik şimdi ruhsat kiracının üzerine gecti ne olacak şimdi devir almıyoruz devirde edemiyoruz şirket olanlar devrediyor bizim gibiler edemiyor kanuları da bilmiyoruz yetkilere soruyom

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.