Ekmeğin Sesi

Aydın Ağaoğlu: İstanbul 263 gram ekmek 10 TL'den satılabilir

Gündem

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, geçtiğimiz günlerde CNN Türk’te katıldığı bir programda ekmek fiyatı ve gramajıyla ilgili yaptığı açıklamalar gündem oldu.

Aralık 2023’te İstanbul’daki 283 fırına yüksek fiyat uyguladığı için Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 9.4 milyon TL ceza uygulandığına dikkat çeken Ağaoğlu, yazılan cezaları “Çok Yazık! Çünkü fırınlar bizim ekmeğimizi temin eden kaynaklar” olarak değerlendirdi.

İstanbul özelinde konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Ekmeğin adeti 8 TL olarak ilan edildi. Satışı da 210 gram yapılacak şekilde… Ama tüketicilerin şuna dikkat etmeleri çok önemli; ekmeğin birim fiyatı değil, kilogram fiyatı belirleniyor. Birim derken adet değil onu belirtmek isterim. Her fırın mutlaka görünür şekilde kaç gram ekmeği kaç liraya sattığını yazmalı. İstanbul’da şu anda onaylanmış kilogram fiyat 38 TL. Yarım kilogram ekmeği satıyorsa onun fiyatı 19 TL olabilir. ‘Niye her yerde 8 TL ilan edildi’ demesinler. 210 gram ekmek 8 TL’dir. 263 – 265 gram ise ekmek bu fiyat 10 TL normaldir. Ama 210 gram ekmeği 10 TL’ye satıyorlarsa, burada fahiş fiyat söz konusudur. Ekmek temel gıda olduğu için kamu otoritesi de bunu denetler ve yaptırım uygular” dedi.

Ağaoğlu, tüketicilerin dikkat etmesi gerekenin, 210 gram ekmek 8 TL, 265 gram ekmek 10 TL, kilogram fiyatı da 38 TL olduğuna vurgu yaptı.

İSTANBUL’DA EKMEK 8 TL Mİ, 10 TL Mİ?

Program sunucusunun “İstanbul’da ekmek 8 TL mi, yoksa 10 TL mi?” sorusuna hitaben, Ağaoğlu, “Bakın! Bunu unutalım… Ekmeğin adet fiyatı yoktur. Kilogram fiyatı vardır onaylanan. İstanbul’da da şu anda ekmeğin kilogram fiyatı 38 TL’dir. 1 tane ekmeği 38 TL’ye satabilir 1 kilogram geliyorsa, 1 ekmeği 18 TL’ye satabilir yarım kilogram geliyorsa, 1 ekmeği 9,5 TL’ye satabilir 250 gram geliyorsa. Ama 10 TL’ye satıyorsa da, onun 260 gramın üzerinde olması lazım. Burada vatandaş haklı olarak, ‘1 ekmek aldım 8 TL veriyordum. 10 TL oldu, zam geldi.’ Hayır!.. Mutlaka gramını okusun” diye konuştu.

EKMEKTE PLANLI ÜRETİM YAPILMASI GEREKİR

İstanbul’daki fırın enflasyonuna da dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Planlı üretim yapalım dedik. Bu ülkeye ne kadar patates lazım önümüzdeki yıl? Şu kadar milyon ton... Onun iki katı üretim yapıyorlar bazen, çöpe atıyorlar. Ekmekte de, bir ilçenin nüfusu belli. Ne kadar ekmek tüketirse o kadar fırın olsun. Yani, 200 bin ekmek ihtiyacı olan bir küçük ilçede 300 -400 bin ekmek üretiliyorsa bir sorun yaşanacaktır. Tam kapasite ile çalışırlarsa maliyetleri düşecek, fırıncı da fiyatı artırma ihtiyacı duymayacaktır. Çünkü fırıncı esnafımız da bu ülkenin, bu toplumun insanları. Bunlar sahtekarlık yapmak için çıkmıyorlar sabah evlerinden. Ama maliyet şartları zorluyor. Ben fırıncılarla da görüşüyorum, Fırıncılar Odası Başkanıyla da görüşüyorum. Burada, olması gereken, ihtiyaçtan fazla fırın açılmasına izin vermemek; ayrıca merdiven altı üretime de göz yummamak” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.