Fırıncılar Odası'nın 2021 yılında açıkladığı rakamlara göre, İstanbul'da 3 bin 200 fırın faaliyet gösteriyor. Bunların 2 bin 860 tanesinde ekmek üretme ruhsatı bulunuyor. Ekmek üretimi yapan yaklaşık 300 işletmenin ise ruhsatı bulunmuyor.
Ayhan Gökçöy, Ümraniye, Esenevler Mahallesi Cengiz Topel Caddesi üzerinde yer alan işletmesinin yaklaşık 35 metre ilerisine 4 ay önce açılan ruhsatsız fırının kapanması için dava açtı. Konuya ilişkin Ekmeğin Sesi'ne açıklamalarda bulunan Gökçöy, ruhsatsız fırınların sektöre büyük zarar verdiğine dikkat çekerek, "Bu tür ruhsatsız fırınların açılmasına belediyeler maalesef göz yummaktadırlar. Yaklaşık 35 metre ilerime açılan bu ruhsatsız fırınla ilgili gerek Ümraniye Belediyesi'ne ve İlçe Tarım Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi yazdığım halde, herhangi bir sonuç elde edemedim. Aynı zamanda, CİMER'e konuyu bildirdim. Geldiler ve burada herhangi bir fırının olamayacağını, yeşil alan üzerine kurulduğunu belirttiler. Ancak, bu ruhsatsız fırın ekmek üretmeye devam ediyor. Şu anda elimden başka birşey gelmiyor. Sanki, Yunanistan'dan, Bulgaristan'dan gelmişim gibi muamele görüyorum. Ümraniye Bediyesi'ne defalarca gittim. Önüme hep kestiler ve hiçbir işlem yapılmıyor" dedi.
"BURADAKİ RUHSATSIZ FIRINA, ÜMRANİYE BELEDİYESİ GÖZ YUMMAKTADIR!"Daha önce günlük 2 bin 500 ekmek yaparken, ruhsatsız fırının açılmasıyla bu rakamın bin 300'e kadar düşdüğünü söyleyen Gökçöy, istihdam ettiği 8 personelin çoğunu işten çıkarmak zorunda kalacağını dile getirdi. Maliyet artışlarıyla zor günler geçiren sektörün, bir de ruhsatsız fırınlar nedeniyle büyük zarar ettiğini söyleyen fırıncı Ayhan Gökçöy, şöyle devam etti,
"35 metre ilerime açılan bu ruhsatsız fırınla ilgili yargı süreci başlattım. Fakat, bu yargı süreci uzun zaman aldığı şu ana kadar herhangi bir sonuç alamadım. Diğer yandan, İlçe Tarım'a giderek kendi elimle yazdığım dilekçeme dahi bir cevap alamadım. Söz konusu yer, halen çalışmalarına devam ediyor ve bize zarar veriyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Lütfen! Bu tür ruhsatsız fırınlara müsaade etmeyin. Bizim gibi ruhsatlı fırınlara çok büyük zarar veriyor. Zaten, fırınlar ne vergisini, ne de sigortasını ödeyemez halde. Ne yazık ki, fırınlar tek tek kapanmaya başladı. Avrupa'nın hiçbir yerinde ben zannetmiyorum ki, 35 metre yakınına bir fırın açılamaz. Maalesef bizim ülkemizde maşaallahı var!.. Buradaki ruhsatsız fırına göz yuman Ümraniye Belediyesi'dir. Belki, AK Parti'li olsaydım, önüme örülen duvarları aşardım. Hiçbir partiye üye değilim. Ben burada ekmek üreten bir esnafım. İstanbul Fırıncılar Odası'nın da, bu anlamda hakkımızı korumasını istiyorum."