Un, elektrik ve işçi maliyetlerindeki fahiş artışlar, 2020 yılının sonunda 200 gram ekmeği 1.25 TL’den 1.50 TL’ye, 240 gram ekmeği ise 1.50 TL’den 1.75 TL’ye yükselmişti. Ekmeğe yapılan zammın ardından yaşanan kuraklık buğdayda rekoltenin giderek düşmesi yeni bir zammı kaçınılmaz hale getirdi.
EKMEĞE ZAM KAPIDA!Tohum Platformu'nun Kurucusu Mine Ataman geçtiğimiz günlerde kuraklık yüzünden gelişimini tamamlayamayan ekmeklik buğdayın bir çok yerde saman veya hayvan yemine dönüştürüldüğünü, bu gidişle halen 1.5 liraya satılan 200 gram ekmeğin 4 liradan satılmak zorunda kalınacağını açıklamıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı. Ataman'ın sözlerinin ardından açıklanan Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) Mayıs ayı istatistikleri "ekmeğe zam kapıda" yorumuna neden oldu.
TÜİK verilerine göre Mayıs ayında Tarım ÜFE, bir önceki aya göre yüzde 0,43 düşerken, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 7,07, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,2 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 19,6 yükseliş kaydetti.
YILLIK EN FAZLA ARTIŞI GÖSTEREN TAHILLARSektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,35 azalış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 4,66, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 34,76 artış gerçekleşti.
Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 26,59 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar, yüzde 23,68 ile koyun ve keçi canlı, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Aylık en fazla artış yüzde 2,92 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar alt grubunda gerçekleşti. Tahıl fiyatlarının yükselmesi ekmeğe zammı da yeniden gündeme getirdi.
EKMEK 5 TL'YE ÇIKABİLİR2 lira 13 kuruşa mal edilen 200 gr ekmeğin kaliteden ve işçilikten kısılarak 1.5 liraya satıldığını söyleyen Tohum Platformu kurucusu Mine Ataman, önlem alınmaması halinde iklim değişikliğinin tarım sektörüne ve tarımsal üretime büyük hasarlar vereceğini söylemişti.
Böyle giderse önümüzdeki 10 yıl içinde birçok ürünün üretilemeyecek hale geleceğini söyleyen Ataman, bu koşullarda tarım 5.0’a geçilmemesi halinde bugün 1.5 lira civarında satılan ekmeğin 5 liraya çıkacağını kaydetmişti.