Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Murat Abak, 260 gram ekmek için 10 lira teklifte bulunacaklarını söyledi. Gerekçenin ise un, akaryakıt gibi harcamalara gelen zamlar ve TEFE-TÜFE oranlarındaki artış olduğunu belirtti. Diğer illerle Bolu’yu kıyasladığında, Bolu’da gramajı artırmalarına rağmen yüzde 13’lük bir artış yapılacağına dikkat çeken Abak, Türkiye ortalamasına göre fiyatın makul olduğunu söyledi.
Abak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“260 GRAM EKMEK İÇİN TEKLİFİMİZ 10 LİRA”“Asgari ücret sadece artmadı. Biliyorsunuz asgari ücretle beraber bütün temel gıda ihtiyaçlarımıza, insan yaşamında lazım olan her şeye zam da geldi. Ekmeğe geliyor mu diye sorduğunuzda tabii ki ekmeğe de inşallah zam gelecek. İnşallah diyorum üzülerek. Neden? Biz son noktayız biliyorsunuz ekmekçiler olarak. Unu biz üretmiyoruz. Ekmekle ilgili hiçbir şeyi biz üretmiyoruz. Biz sadece o üretilenleri toplayıp bir araya ürün meydana getiriyoruz. Her şeye zam geldiğinde ekmeğe de mutlaka bir zam oranı bekleniyor. Ama günümüz enflasyonu kadar değil. Şu anda açıklanan TEFE-TÜFE’ye göre enflasyonumuz yüzde altmış iki, altmış üçlere çıktı. Biz ekmeğe ne kadar zam istiyoruz? Yüzde on üç kadar… Yani yüzde elli daha aşağıda kalıyoruz. Türkiye genelinde biliyorsunuz ekmek fiyatı geçen sene yani federasyonun açıkladığı kilogram fiyatı otuz beş liraymış. Şu anda kilogram fiyatında biz 38 lira istiyoruz. Yani geçen sene 220 gram ekmek yedi buçuk lirayken şu anda 260 gram ekmek ki gramajda yükseltme yaptık, 10 lira teklifimiz var. Yeterli olacak mı? Yeterli olacağını zannetmiyorum. Ama fırıncı esnafımızın gününü kurtarmak için de bu zammı yapmak zorundayız.”
“TÜRKİYE ORTALAMASINA GÖRE FİYATIMIZ MAKUL”Abak, denetimlerden bahsetti:
“Bu konuda denetimleri zaten Tarım İl Müdürlüğümüz, zabıtamız ve biz yapıyoruz. Daha geçen hafta zabıtamız denetimlerini yaptı. Allah'a şükür Bolu’da hiçbir problemimiz çıkmadı. Gramajlarımız tam. Hijyen kurallarımız tam. Ama fırıncının da bir beklentisi var. Bu beklentiyi de karşılamak zorunda kalıyoruz. Şu anda Esnaflar Birliği'ne bizim teklifimiz iki yüz altmış gram ekmeği on lira olarak teklif ettik. Teklif ettik derken Düzce bunu uygulamaya geçti. Bursa'ya bakıyoruz. Burada fiyat listemiz de var, Türkiye genelinde talep edilen. Mesela Antalya 210 gram ekmeği 10 lira istemiş. Bizde 260 gram ekmeği 10 lira istedik. Ardahan 200 gram ekmeği 10 lira istemiş. Biz 260 gram ekmeği, 60 gram fazlasıyla 10 lira istedik. Çorum mesela 200 gram ekmeği 8,5 lira istemiş. Denizli iki yüz gram ekmeği 8 lira istemiş. Diyarbakır iki yüz gram ekmeği 8 lira istemiş. Elazığ iki yüz yirmi gram ekmeği 10 lira istemiş. Fiyatlar bu şekilde değişiyor. Bizim yine Türkiye ortalamasına göre fiyatımız makul.”
“İNSANLAR ALELADE FİYATLARLA KARŞILAŞMAMIŞ OLACAK”Lokanta ve kafelerin giriş kapısında yer alması zorunlu hale getirilen fiyat ve tarife listesine ilişkin de konuşan Abak, sözlerini şu şekilde noktaladı:
“Şimdi 1.1.2024 tarihi itibariyle Ticaret Bakanlığımızın aldığı bir kararla lokanta önlerine fiyat tariflerinin artık asılması, içeride bulunması ve masalarda menülerimizin üzerinde fiyatların olması istendi. Güzel bir uygulama. Güzel bir uygulama derken; bizim Allah'a şükür Bolumuzda bu olmadı ama turistik tesislerimizde insanlar içeriye girdiğinde alelade bir fiyatlarla karşılaşıyorlardı. Yani cebinde 200 lira varsa, düşüncesine göre 200 liraya ben karnımı doyururdum derken 400 liralık bir hesap çıkabiliyordu. Bunu önlemek için yaptılar. Ama uygulama güzel. İnsanlar daha o dükkana girmeden önce ne yapacaklar? Fiyat listesine bakacaklar, ceplerine de bakacaklar, uygun fiyatsa girip yiyecekler. Öyle bir alelade fiyatla karşılaşmamış olacaklar. Bir geçiş süremiz olacak, şu anda uğraşıyoruz. Bize kısa bir süre verdiler bu konuyla ilgili. Tabi ki bu tabelaların basılması, bu fiyatların çıkması biraz zaman alacak. Tamamlamaya çalışıyoruz.”
Kaynak: Köroğlu Gazetesi (Ebru Buket EKE)