Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 şiddetinde depremlerde küçük esnaf da büyük zarar gördü. 327 bin esnaf ve sanatkar bölgede faaliyet gösterirken, bir çoğu da hayatını kaybetti. Depremden büyük zarar gören esnaf ise, işlerini yapamaz hale geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, deprem bölgesinde incelemeler yaptı. Palandöken, dükkanların genelde binaların alt katlarında olduğunu ve birçoğunun toprağa gömüldüğü belirtti.
Deprem bölgelerinde tüm dükkanların enkaza haline geldiğini kaydeden Palandöken, “Bütün hayıtın döndüğü Hatay Uzun Çarşı yerle bir oldu. Kahramanmaraş’ta tarihi Kapalı Çarşı, Sarayaltı Çarşısı, Malatya’da, Adıyaman’da büyük çarşılar yıkıldı. Deprem bölgesinin yeniden hayat bulması için esnafın ayağa kaldırılmasını olmazsa olmaz şart” dedi.
Palandöken, şunları kaydetti.
“Esnafın bulunmadığı yerde insanların güveni de olmaz. Şehre güven gelmesi için esnafın ayağa kaldırılması gerekiyor. Göçü önlemek istiyorsak bunu öncelikli gündem maddesi yapmalıyız. Esnafın ışığı yanarsa o ilde hayat devam eder yoksa ölü şehir olur. Bu piramit gibi, yapılanmaya en küçükten başlamalıyız. Bir fabrikayı yapmak belki uzun sürer ama bir tamirci dükkanını kurmak daha kolaydır. Öncelik düşükten olmalı. Evvela esnaf, sonra tüccar, ondan sonra sanayici olur. Ama esnaf olmazsa hiç biri olmaz. Çünkü biz onların iş ortağıyız. Fabrikada bir makine arıza yapsa tamirci esnafı onarır. Ürettiklerini esnaf aracılığıyla ulaştıracaklar. Onun için yapılanma esnaftan başlamalı. Şehir planlamacılar bir an önce çarşıda esnafın bayrağını havaya kaldırmalı.”