İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye’de her yıl 19 milyon ton gıdanın israf edilmesi ve bunun 43,3 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açması nedeniyle "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyasını başlattı. Kampanyanın tanıtımı, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve paydaş kurum yöneticilerinin katılımıyla Eminönü Merkez Binası’nda düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı.
4 Farklı Grup İçin Bilinçlendirme Eğitimleri VerilecekKampanya kapsamında, israfı önlemek amacıyla bilinçlendirme eğitimleri düzenlenecek. Eğitimler; üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü ve okullar olmak üzere dört farklı gruba hitap edecek. Projenin hedefi, gıda israfını azaltarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak.
Güçlü Paydaş Desteğiİstanbul Ticaret Odası öncülüğündeki projeye birçok önemli kurum destek veriyor. Projenin paydaşları arasında İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Borsası, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Gıda Perakendecileri Derneği, İstanbul PERDER, Birleşmiş Markalar Derneği, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği ve Türkiye Oteller Birliği yer alıyor.
"Gıda Daha Tüketilmeden Atığa Dönüşüyor"İTO Başkanı Şekib Avdagiç, gıda israfının en önemli sebeplerinin bilinçsiz tüketim ve ihtiyaç fazlası tedarik olduğunu belirtti. Avdagiç, "Tüketme tutkusu, tükenecek korkusu ve reklamların etkisiyle alınan fazla ürünler tüketilemeden çöpe gidiyor. Lokantalarda tabağa fazla alınan yemekler veya evde son kullanma tarihi geçen gıda maddeleri de bu israfa katkıda bulunuyor." dedi.
2030 Hedefi: İsrafı Yarı Yarıya AzaltmakAvdagiç, gıda israfının sadece tüketim aşamasında değil, üretim, işleme ve satış aşamalarında da meydana geldiğine dikkat çekti. Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar gıda kaybını ve israfını yarı yarıya azaltma hedefini hatırlatan Avdagiç, "ABD’den Almanya’ya kadar birçok ülke bu hedef için kampanyalar yürütüyor. Türkiye’de ise 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, her yıl 43,3 milyar doların çöpe gitmesi anlamına geliyor. İsrafın azaltılması, üretimde verimliliği artırır, fiyatları dengeler ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlar." diye konuştu.