Ekmeğin Sesi

İstanbul fırıncısı hak arayışına gidiyor

Ekonomi

Haklarının yeteri kadar yerine getirilemediği gerekçesiyle Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası’nda biraraya gelen İstanbul’un Avrupa ve Anadolu Yakası fırın temsilcileri, toplantı düzenledi.

Fırıncılar, Ocak 2024 itibariyle asgari ücrete yapılan %49’luk artışın ardından un, maya, akaryakıt, enerji gibi birçok girdilerinde %100’ün üzerinde zam gelmesine rağmen, ekmek fiyatında bir düzenlemeye gidilmemesine tepki gösterdiler. İstanbul fırıncısını temsil noktasında olanların yeteri kadar savunmadığını dile getiren fırıncı temsilcileri, bundan sonraki için neler yapabileceklerini tartıştılar.

YENİ YILLA BİRLİKTE BİR MALİYET TABLOSU OLUŞTU

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası'nda düzenlenen toplantının ardından Ekmeğin Sesi'ne açıklamalarda bulunan başkan Çetin Keçeli, asgari ücretin 11 bin 400 TL'den 17 bin liraya çıkartılmasının ardından zorunlu olarak fırın işçilerinin ücretlerini güncellediklerini söyledi. 17 bin liradan başlayan net asgari ücret ve üzeri maaşları belirlediklerini söyleyen Keçeli, "Bu maaş artışlarının ardından maliyetlerimizde büyük artışlar meydana geldi. Diğer yandan, yeni yılla birlikte artan kira sözleşmeleri ve un fiyatlarıyla beraber bir maliyet tablosu oluşturuldu. Bu maliyet tablosu sonucu, İstanbul Ticaret Odası'na 200 gram ekmek 10 TL ve kilogram fiyatının da 50 TL olması için başvuruda bulunduk. Bu başvurumuzun hangi aşamada olduğunu ve bundan sonrası için neler yapacağımızın değerlendirmesini yaptık" dedi. 

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli

"Bu aşamada fiyat tarifeleriyle ilgili bir İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri tarafından fırınlarımıza yönelik denetimleri oluyor. Bu konuda esnafımızın talep ve sıkıntıları var" diyen Çetin, şöyle devam etti:

"Ekmeğin fiyatını sabit tutmak için girdilerinin sabit tutulması gerekir. Kamu, asgari ücreti %49 artırınca doğal olarak ekmeğin fiyatına yansıyacaktır. Bu yansımaların sonucu olarak da tarifelerde bir takım değişiklikler olabilir. Bir an önce yeni tarifenin çıkması gerekmektedir. Üretici, kendi belirlediği gramaj ve fiyat üzerinden satışını normal olarak yapacağını, yapması gerektiğinin doğru olduğunu açıkladık. Diğer yandan, hafta sonu tatili ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. 29 Mart'taki yerel seçimlere kadar hafta sonu tatilini ikinci plana aldık. Bu aşamada, halkın ihtiyaç maddesinde bir gecikme olmasın diye işverenlerimiz özveriyle işlerini yapmaktadır."

FIRINCININ SORUNLARI ÇÖZÜLMEZSE "EYLEM" OLUR MU?

Toplantıda dile getirilen "Gerekirse eylem yapılması" konusuna da değinen Keçeli, "Eylem planımız şu anda yok. Biz, halka karşı saygılıyız. Bu sorunlar uygun görüşmelerle yoluna devam edecektir. Görünen de odur... Bizim sokakta işimiz yok. Halkın ekmeğini yetiştirmek adına gerekli azami gayreti göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

Fuat Zorlu / Ortaköy Fırını Sahibi

"HAKLARIMIZIN %50'Sİ GASP EDİLMİŞTİR"

Ortaköy Fırını sahibi Fuat Zorlu da, yaptığı açıklamada, "Toplantıda, sektörümüzle ilgili temsil makamlarımız fırıncının haklarını gerektiği kadar korumadığını, bizim neler yapabileceğimiz gibi konuları tartıştık" dedi. İstanbul'da faaliyet gösteren fırıncıların %50'lik haklarının yenildiğine dikkat çeken Zorlu, sektörle ilgili tüm gelişmeler, 2024 yılı başı itibariyle arttığı herkesçe bilindiğini belirten Zorlu, "Bu haklarımız gasp edilmeye çalışılıyor. Oluşturacağımız komite bu haklarımızı geri almaya çalışıp, bununla ilgili müjdelerimizi de vereceğiz" dedi. 

Zorlu ayrıca, hak arayışlarından bir sonuç elde edilemediği takdirde eylem yapma haklarının ucu açık olduğunu, bu tip tedbirleri de alabileceklerini sözlerine ekledi. 

Haber-Kamera: Oğuzhan Kaplan

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.