Ekmeğin Sesi

Gençler tarımdan uzaklaşıyor, gıda güvenliği tehlikede

Ekonomi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin yaş ortalamasının 59’a yükseldiğini açıkladı. Gençlerin tarımdan uzaklaştığını vurgulayan Bayraktar, gıda arz güvenliğinin ciddi risk altında olduğunu belirterek genç ve kadın çiftçilere yönelik acil destek politikaları çağrısı yaptı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında Türkiye tarımının yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Bayraktar, çiftçilerin yaş ortalamasının 2024 yılı itibarıyla 59’a çıktığını, gençlerin ise tarımdan hızla uzaklaştığını söyledi.

Kadın Çiftçilerin Yaşı Daha da Yüksek

Bayraktar, üreticilerin yüzde 82’sinin erkek, yüzde 18’inin ise kadın olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Erkek çiftçilerin yaş ortalaması 58, kadın çiftçilerin yaş ortalaması ise 61’dir. Üreticilerimizin yüzde 35’i 65 yaşın üzerindeyken, yüzde 35’i de 50-64 yaş aralığındadır. 18-32 yaş arası genç çiftçilerimizin oranı yalnızca yüzde 5’tir. Bu tablo, gençlerimizin tarımdan uzaklaştığını açıkça gösteriyor.”

Köylerde Doğum Yok, Nüfus Azalıyor

Bayraktar, kırsal nüfusun her geçen yıl azaldığını belirterek, bazı köylerde 30 yıldır çocuk doğmadığını ve kışın tamamen boşaldığını ifade etti:

“2024’te 18-24 yaş arası çiftçi sayısı yüzde 6, 33-49 yaş arası çiftçi sayısı ise yüzde 4 azaldı. Gençler, şehirlerde asgari ücretle çalışmayı, köyde çiftçilik yapmaya tercih ediyor.”

"Genç ve Kadın Çiftçiye Sosyal Güvence Şart"

Bayraktar, gençlerin ve kadınların tarıma kazandırılması için sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi:

“Prim borçları, üreticilerimizin sırtında kambura dönüştü. Özellikle genç ve kadın çiftçilerin sosyal güvenlik yükü hafifletilmeli.”

Gençler İçin Teşvik ve Eğitim Programları Gerekli

Gençlerin tarımsal üretime yönlendirilmesi için atılması gereken adımları sıralayan Bayraktar şu önerilerde bulundu:

Tarımsal arazi edinimi kolaylaştırılmalı

Düşük faizli kredi ve hibe destekleri artırılmalı

Tarım liseleri ve üniversitelerde modern tarım teknikleri içeren programlar geliştirilmeli

Tarım kooperatifleri güçlendirilmeli

Kırsalda altyapı, eğitim, sağlık ve sosyal imkanlar iyileştirilmeli

Tarıma dayalı sanayi yatırımları desteklenmeli

"Gıda Arz Güvenliğimiz Risk Altında"

Bayraktar, mevcut tabloya müdahale edilmemesi halinde Türkiye’nin gıda arz güvenliğinin tehdit altında kalacağını söyledi:

“Gençleri tarımsal üretime yönlendirecek doğru politikalar uygulanmazsa, uzun vadede gıda arz güvenliğimiz ciddi risklerle karşı karşıya kalacaktır. Tarım bir ülkenin geleceğidir. Gençlerimizi bu topraklara kazandırmazsak, yarınlarımızı besleyecek ne ekmeğimiz ne umudumuz kalır.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.